Όλοι γνωρίζετε τη χλωρίνη, το δημοφιλές αυτό οικιακό καθαριστικό που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας και χρησιμοποιείτε για διάφορες χρήσεις. Όμως, πόσο καλά γνωρίζετε αυτό το προϊόν που τόσο εύκολα αγοράζετε από το ράφι του σούπερ μάρκετ και εμπιστευόσαστε για την καθαριότητα και απολύμανση του σπιτιού σας;
Στο άρθρο αυτό θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση της οικιακής χλωρίνης και τα μέτρα που πρέπει να παίρνετε κάθε φορά για να καθαρίζετε με ασφάλεια.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τι είναι η χλωρίνη;
Η γνωστή λοιπόν σε όλους χλωρίνη, είναι στην ουσία ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου (NaClO) το οποίο χρησιμοποιείται για να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε επιφάνειες και χώρους αλλά και για να λευκάνουμε ρούχα.
Αν και ο όρος αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο προϊόν της ελληνικής αγοράς που κυκλοφορεί τα τελευταία περίπου 60 χρόνια, έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε “χλωρίνη” όλα τα παρόμοια χλωροκαθαριστικά σκευάσματα που περιέχουν σε κάποιο ποσοστό (συνήθως από 3% έως 6%) τη δραστική ουσία NaCIO. Η χημική αυτή ένωση έχει απολυμαντικές, αντιμικροβιακές, καθαριστικές, λευκαντικές και αποσμητικές ιδιότητες.
Πρόκειται βασικά για ένα άλας, που περιέχει στο μόριό του ένα άτομο χλωρίου. Όταν αυτό διασπάται μετατρέπεται κυρίως σε νερό και αλάτι πράγμα που σημαίνει ότι είναι γενικά ασφαλές για οικιακή και όχι μόνο χρήση ενώ σε γενικές γραμμές δεν επιβαρύνει το περιβάλλον (εκτός από περιπτώσεις απόρριψης σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις).
Ποιες είναι οι χρήσεις της χλωρίνης;
Η χλωρίνη και όλα τα συναφή διαλύματα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για:
– τον αποτελεσματικό καθαρισμό επιφανειών και χώρων (από οργανικούς ρύπους όπως σκόνη, βρωμιά κλπ)
– την απολύμανση επιφανειών από ιούς, μικρόβια και βακτήρια
– τον καθαρισμό του νερού στις πισίνες
– τον καθαρισμό λεκέδων στα ρούχα
– τη λεύκανση των ρούχων
– τον καθαρισμό άλγης και μούχλας
Σημαντικό!
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χλωρίνη είναι περισσότερο αποτελεσματική στην εξόντωση των τριών βασικότερων βακτηριδίων που συνδέονται με την τροφή (E-coli, σαλμονέλα, λιστέρια) σε σχέση με άλλες χημικές ουσίες όπως είναι π.χ. το λευκό ξύδι, ο χυμός λεμονιού, η μαγειρική σόδα, ο ασβέστης ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Τι να προσέχετε κατά τη χρήση της;
Είναι πολύ βασικό να παίρνετε κάποια μέτρα προστασίας όταν χρησιμοποιείτε διαλύματα χλωρίνης.
Στις γραμμές που ακολουθούν θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή χρήση της χλωρίνης τις οποίες καλό είναι να τηρήσετε για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.
- Φοράτε πάντα γάντια από καουτσούκ και ιδανικά προστατευτικά γυαλιά στα μάτια.
- Να διαλύετε τη χλωρίνη στο νερό και όχι το αντίθετο (ισχύει για όλα τα χημικά καθαριστικά).
- Να χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη για την ανάμειξη της.
- Μην την αναμειγνύετε με άλλα καθαριστικά σκευάσματα όπως καθαριστικά αμμωνίας, καθαριστικά τουαλέτας (aqua forte) και γενικά οξέα όπως ξύδι κλπ. Η ανάμειξη τους προκαλεί χημικές αντιδράσεις που οι αναθυμιάσεις τους είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς.
- Αν το διάλυμα έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια σας ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό.
- Προσπαθείτε να μην εισπνέετε τις αναθυμιάσεις.
- Έχετε πάντα ανοικτά τα παράθυρα και τις πόρτες όσο καθαρίζετε για να αερίζεται καλά ο χώρος.
- Να αποφεύγεται η χρήση χλωρίνης από ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα.
- Αποθηκεύστε το σκεύασμα χλωρίνης σε ένα σκιερό ντουλάπι μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία, με ειδική σήμανση και σε σημείο που δεν το φθάνουν τα παιδιά.
- Φροντίστε να χρησιμοποιείτε το διάλυμα σχετικά σύντομα καθώς έχει αποδειχθεί ότι χάνει την αποτελεσματικότητα του με την πάροδο του χρόνου.
- Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στο μπουκάλι και τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Να θυμάστε πάντα ότι η χλωρίνη είναι πολύ δραστική και αποτελεσματική. «Ουκ εν τω πολλώ το ευ», που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Δε χρειάζονται υπερβολές στην ποσότητα γιατί τη σπαταλάτε.
Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά μια επιφάνεια;
Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις καθοριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες της χλωρίνης τότε καλό είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα και τον κανόνα των δυο σταδίων:
1. Καθαρίστε πρώτα σχολαστικά την επιφάνεια με ζεστό νερό και σαπούνι ή άλλο ήπιο καθαριστικό και αφήστε να στεγνώσει.
2. Επαναλάβετε μόνο με νερό και αφήστε να στεγνώσει.
3. Φτιάξτε το κατάλληλο διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου που θέλετε ανάλογα με τη χρήση που το προορίζετε. Αν θέλετε εξόντωση μικροβίων χρησιμοποιήστε χαμηλή αραίωση πχ 1:10 με συγκέντρωση που φθάνει τα 5000ppm*. Αν πάλι θέλετε απλά καθαριότητα (πάτωμα, πάγκοι κουζίνας κλπ) αρκεί μια αραίωση 1:50 χρησιμοποιώντας 20ml ανά 1lt νερού (αν μιλάμε για οικιακή χλωρίνη περιεκτικότητας περίπου 5%).
4. Απλώστε πολύ καλά το διάλυμα σε όλη την επιφάνεια. Η επιφάνεια πρέπει να παραμείνει υγρή για τον χρόνο που απαιτείται ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα (τουλάχιστον 10 λεπτά όταν πρόκειται για απολύμανση μικροβίων).
H χλωρίνη – είτε αδιάλυτη είτε διαλυμένη σε νερό – εξοντώνει το 99,9% των μικροβίων. Αδιάλυτη μπορείτε να τη βάλετε κάτω από το χείλος της λεκάνης της τουαλέτας, στις αποχετεύσεις μπάνιου, σε νιπτήρες και νεροχύτες. Διαλυμένη στο νερό καθαρίζει επιφάνειες και ρούχα.
Extra tip: Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του σκευάσματος και φτιάξτε το διάλυμα λίγο πριν τη χρήση του.
Προσοχή: Αν η περιεκτικότητα του διαλύματος υπερβαίνει τα 200ppm τότε ξεπλένετε απαραιτήτως την επιφάνεια με νερό μετά τη χρήση της χλωρίνης.
Τελικά, η χλωρίνη είναι επικίνδυνη;
Γενικά αν ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης τότε δε διατρέχετε κανέναν κίνδυνο. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η χλωρίνη προκαλεί ερεθισμούς αν έρθει σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ξεπλύνετε με άφθονο νερό και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν ο ερεθισμός επιμένει.
Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αν η χλωρίνη αναμειχθεί με άλλο καθαριστικό γιατί τότε μπορεί να παραχθούν δηλητηριώδη αέρια επικίνδυνα για το αναπνευστικό σας. Και φυσικά αν καταπιείτε χλωρίνη το πιο πιθανό είναι να πάθετε δηλητηρίαση. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε παιδιά ή επειδή μπερδεύετε το υγρό με νερό ή άλλο ακίνδυνο υγρό, λόγω έλλειψης ειδικής σήμανσης στο δοχείο αποθήκευσης. Αν αποθηκεύετε καθαριστικά σε δοχεία διαφορετικά από του κατασκευαστή, χρησιμοποιείστε πάντα ετικέτες.
Σε γενικές γραμμές πάντως ο κίνδυνος εξαρτάται από την ποσότητα και την περιεκτικότητα του διαλύματος σε NaCIO και τη διάρκεια και την έκταση της έκθεσης σε αυτό.
Τέλος, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψει το περιβάλλον οπότε χρησιμοποιήστε τη με φειδώ! Ο καθένας μας από λίγο, κάνει τη διαφορά!
Συμπέρασμα
Η χλωρίνη αποτελεί ένα πολύτιμο καθαριστικό προϊόν είτε πρόκειται για οικιακή είτε για επαγγελματική χρήση. Η χρήση της ωστόσο πρέπει να γίνεται με προσοχή και με τη λήψη των προφυλάξεων που μόλις διαβάσατε.
Στην Clean Attika χρησιμοποιούμε μόνο πιστοποιημένα καθαριστικά χλωρίνης εφαρμόζοντας κάθε φορά την ενδεδειγμένη περιεκτικότητα σε NaCIO ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου και το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε. Και φυσικά λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας για το προσωπικό, τους πελάτες μας και το περιβάλλον, βάσει Πιστοποίησης ISO 14001:2015.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία χρήσης της χλωρίνης και άλλων χημικών καθαριστικών!
ppm: parts per million, ποσοστιαία μονάδα μέτρησης που δηλώνει το ποσό μιας δεδομένης ουσίας σε ένα συνολικό ποσό του 1.000.000.