Λεκέδες, αυτοί οι ανεπιθύμητοι. Λίγο κόκκινο κρασί στο χαλί, μια λαδιά στον καναπέ, κάτι άλατα στα πλακάκια του μπάνιου ή κάποιες πιτσιλιές μπογιάς στο πάτωμα μας ταλαιπωρούν και ενίοτε μας βάζουν σε μπελάδες. Γιατί;
Πολύ απλά γιατί η αφαίρεση λεκέδων για να γίνει αποτελεσματικά, πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πρώτα σκέψης και μετά πράξης και όχι το αντίστροφο. Τι νόημα έχει αν για παράδειγμα ρίξετε χλωρίνη στον λεκέ από κρασί και δείτε έντρομοι μέσα σε λίγα λεπτά το ακριβό σας περσικό χαλί να ξεβάφει μπροστά στα μάτια σας;
Στο άρθρο λοιπόν αυτό θα μάθετε πως θα αφαιρείτε λεκέδες και βρωμιές χωρίς παράπλευρες απώλειες ακολουθώντας 6 βασικά βήματα σκέψης και δράσης.
Ας τα δούμε αναλυτικά:
Αφαίρεση Λεκέδων : 6 Βασικά Βήματα
Είναι σημαντικό να έχετε πάντα στο μυαλό σας αυτήν την διαδικασία σκέψης έτσι ώστε κάθε φορά που θα χρειαστεί να καθαρίσετε μια δύσκολη βρομιά να το κάνετε χωρίς να βλάψετε την περιουσία σας ή ακόμη και τον εαυτό σας.
1ο Βήμα: Προσδιορίστε το Υλικό της Επιφάνειας
Η πρώτη σκέψη είναι να προσδιορίσετε το υλικό της επιφάνειας που λερώθηκε. Άλλες ιδιότητες έχει το ξύλο, άλλες το μάρμαρο, άλλες το γυαλί και άλλες το ύφασμα. Πριν λοιπόν αρπάξετε το πρώτο καθαριστικό που θα βρείτε μπροστά σας στον πανικό να προλάβετε την ζημιά, κάντε μια μικρή παύση και σκεφτείτε τι επιφάνεια έχετε μπροστά σας.
Το λάθος καθαριστικό μπορεί να διαβρώσει, να αποχρωματίσει, να τρυπήσει ή και να καταστρέψει εντελώς την επιφάνεια που θα αγγίξει. Τα όξινα καθαριστικά πχ μπορεί να βλάψουν τις μαρμάρινες επιφάνειες, ενώ τα αλκαλικά καθαριστικά μπορεί να καταστρέψουν ξύλινα φινιρίσματα όπως δάπεδα, κουφώματα, έπιπλα κλπ.
2ο Βήμα: Προσδιορίστε τον Τύπο του Λεκέ
Το δεύτερο βήμα είναι να προσδιορίσετε τον τύπο της βρομιάς που έχετε απέναντι σας. Οι συχνότεροι ρύποι χωρίζονται συνήθως σε:
– Οργανικούς: Περιλαμβάνονται ουσίες που προέρχονται από ζωντανούς οργανισμούς (υπολείμματα τροφών, λίπη, σωματικά υγρά, φυτική ύλη)
– Ανόργανους: Προέρχονται από μη ζωντανές πηγές (άλατα, σκουριά)
– Συνθετικούς και σύνθετους (με βάση διαλύτες): Συνήθως παράγωγα πετρελαϊκών (λάδια, μελάνι, μπογιές).
Η αφαίρεση των λεκέδων εξαρτάται από την χημική σύνθεση της βρομιάς, και είναι αυτή που θα καθορίσει το κατάλληλο καθαριστικό. Τα βασικά καθαριστικά (ph>7) καταπολεμούν καλύτερα τους οργανικούς λεκέδες, ενώ οι διαλύτες είναι κατάλληλοι για συνθετικούς ρύπους. Tα οξέα (ph<7) είναι αποτελεσματικά ενάντια σε ανόργανους ρύπους.
3ο Βήμα: Επιλέξτε το Κατάλληλο Καθαριστικό
Αφού λοιπόν έχετε προσδιορίσει το υλικό της επιφάνειας που λερώθηκε και το είδος του λεκέ, περνάτε στο επόμενο βήμα που είναι η επιλογή του κατάλληλου καθαριστικού.
Τα καθαριστικά μπορούν να ταξινομηθούν με βάση το επίπεδο pH τους (όξινο, ουδέτερο, αλκαλικό) και τα δραστικά συστατικά τους (ένζυμα, διαλύτες, επιφανειοδραστικ κ.λπ.).
Έχουμε λοιπόν βάσει pH:
– Τα όξινα καθαριστικά αφαιρούν αποτελεσματικά σκουριά και άλατα (τα αφαλατικά τύπου Viakal πχ ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία).
– Τα αλκαλικά καθαριστικά καθαρίζουν καλά τους οργανικούς ρύπους και τα λίπη μιας και διαλύουν εύκολα την σύνθεση τους. (εδώ θα βρείτε την χλωρίνη και βασικά καθαριστικά τύπου Swaz).
– Τα ουδέτερα καθαριστικά χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις και επιφάνειες που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι βασικό ή όξινο.
Και βάσει δραστικού συστατικού:
– Τα ενζυματικά καθαριστικά καταπολεμούν τους οργανικούς λεκέδες γιατί καταφέρνουν να διασπούν την οργανική ύλη χωρίς την παρουσία σκληρών χημικών ουσιών (κυκλοφορούν ελάχιστα στο εμπόριο η αλήθεια είναι).
– Τα καθαριστικά με βάση διαλύτες (πχ ασετόν, διαλυτικό νίτρου) καθαρίζουν τις συνθετικές ουσίες και τα πετρελαϊκά παράγωγα μιας και αφαιρούν με ευκολία μελάνι, πλαστικές μπογιές, κόλλες κλπ.
– Τα καθαριστικά με τασιενεργά: μειώνουν την επιφανειακή τάση, επιτρέποντας στο νερό να εξαπλωθεί και να διεισδύσει πιο αποτελεσματικά. Τα επιφανειοδραστικά τασιενεργά εμπεριέχονται στα περισσότερα απορρυπαντικά και καθαριστικά, βελτιώνοντάς τα ώστε να απομακρύνουν ευκολότερα τη βρομιά από τις επιφάνειες.
4ο βήμα: Εξετάστε τη Μέθοδο Καθαρισμού
Και ερχόμαστε στο 4ο κρίσιμο βήμα της χρήσης του καθαριστικού. Γιατί η μέθοδος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το καθαριστικό και το είδος του λεκέ.
Κάποια καθαριστικά εφαρμόζονται άμεσα για την αφαίρεση λεκέδων ενώ άλλα χρειάζονται αραίωση. Επίσης, η μέθοδος καθαρισμού μπορεί να περιλαμβάνει μούλιασμα, τρίψιμο, βούρτσισμα, πλύσιμο με πίεση ή κάποια άλλη τεχνική ανάλογα κάθε φορά με την επιφάνεια και το σκεύασμα.
Διαβάστε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ή/και το δελτίo δεδομένων ασφάλειας του προϊόντος.
5ο Βήμα: Κάντε ένα Μικρό Τεστ Πριν Τον Καθαρισμό
Καλό είναι αυτό το βήμα να μην το παραλείπετε ποτέ. Εδώ ουσιαστικά τεστάρετε την αντίδραση της επιφάνειας στο καθαριστικό σας.
Πριν λοιπόν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, εφαρμόστε λίγο από το προϊόν σε ένα “τυφλό” σημείο της επιφάνειας για να αποτρέψετε πιθανή ζημιά στη συνέχεια.
6ο Βήμα: Πάρτε Μέτρα Ασφαλείας
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό βήμα είναι το να προσέχετε πάντα την ασφάλεια σας κατά την αφαίρεση λεκέδων και να επιλέγετε όσο το δυνατόν πιο φιλικά για το περιβάλλον προϊόντα χωρίς τοξικές ουσίες.
Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης και να παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως γάντια, γυαλιά, αερισμός του χώρου κλπ.
Αφαίρεση Λεκέδων: Δεν Θέλει Κόπο, Θέλει …Τρόπο
Μόλις εμπεδώσετε τα 6 αυτά βήματα τότε θα καθαρίζετε κάθε φορά αποτελεσματικά και με ασφάλεια για εσάς, την περιουσία σας και το περιβάλλον, λεκέδες και βρομιές.
Με λίγα λόγια η αφαίρεση λεκέδων θα γίνει παιχνιδάκι.
Και αν έχετε ακόμη κάποια απορία για το πως να απαλλαγείτε από έναν δύσκολο λεκέ ή ποιο προϊόν να διαλέξετε μη διστάσετε να μας ρωτήσετε στα Social Media μας (Facebook, Instagram, X, LinkedIn κτλ) κάτω από αυτό το άρθρο.
Γιατί εμείς στην Clean Attika ξέρουμε καλύτερα!