Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει για την ορθόδοξη θρησκεία το τέλος των Αποκριών και την αρχή της Σαρακοστής που οδηγεί στο Πάσχα. Είναι μια μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία γι’ αυτό και έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία.

Γιατί όμως έχει επικρατήσει να λέγεται Καθαρά Δευτέρα; Και πως συνδέεται με την καθαριότητα που έχουμε βάλει στον τίτλο αυτού του άρθρου;

Την απάντηση στις ερωτήσεις αυτές θα τη βρείτε στις γραμμές που ακολουθούν.

Καθαρά Δευτέρα σημαίνει κάθαρσηkid drawing of old lady "sarakosti"

Κατ’ αρχάς το όνομά της συνδέεται με την “κάθαρση”. Τη σωματική και πνευματική κάθαρση των Χριστιανών, η οποία γίνεται με τη νηστεία που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα – μετά την κραιπάλη των Αποκριών – και διαρκεί 40 μέρες μέχρι το Πάσχα.

Συνδέεται όμως και με την πνευματική κάθαρση που έρχεται μέσα από την προσευχή, την εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία ως προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή του Πάσχα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που την Καθαρά Δευτέρα έχει καθιερωθεί να τρώμε νηστίσιμα και όσοι θέλουν από την ημέρα εκείνη ξεκινούν τη 40ήμερη νηστεία τους καταλήγοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα.

old woman using old cleaning methodΚαθαρά Δευτέρα σημαίνει όμως και καθαριότητα

Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με το πέταγμα του χαρταετού και την κατανάλωση νηστίσιμων εδεσμάτων. Ωστόσο, κάθε περιοχή έχει και κάποια δικά της, ιδιαίτερα έθιμα που διατηρεί. Ένα από αυτά συνδέεται με την καθαριότητα των σπιτιών και των μαγειρικών σκευών.

Σε κάποιες περιοχές της χώρας, την ημέρα αυτή οι γυναίκες του σπιτιού συνήθιζαν να καθαρίζουν σχολαστικά το σπίτι τους όπως επίσης και τα μαγειρικά τους σκεύη με ζεστό νερό και στάχτη ή αλισίβα όπως αλλιώς λέγεται. Περνούσαν με την αλισίβα το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό των κατσαρολικών για να τα γυαλίσουν και να αφαιρέσουν κάθε ίχνος ζωικού λίπους που είχε μείνει από τις Απόκριες. Στη συνέχεια έτσι καθαρά που ήταν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για τα νηστίσιμα φαγητά.

“Καθαριότητα” λοιπόν και “Καθαρά” Δευτέρα δεν είναι απλά δυο λέξεις που μοιράζονται την ίδια ρίζα. Συνδέονται με συνήθειες και έθιμα που έχουν να κάνουν με την ίδια την έννοια της κάθαρσης και της καθαριότητας.

Κούλουμα με καθαριότητα και περιβαλλοντική ευαισθησίαkids recycling at a park

Την Καθαρά Δευτέρα έχει επικρατήσει να γιορτάζουμε τα Κούλουμα, το πέταγμα του χαρταετού με το νηστίσιμο φαγοπότι, τους χορούς και τα τραγούδια στην εξοχή και σε πάρκα και λόφους μέσα στην πόλη. Συχνά όμως αφήνουμε πίσω μας ένα τοπίο με σκουπίδια που καθόλου δεν αρμόζει σε μια …Καθαρά Δευτέρα!

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε έτσι ώστε φέτος να γιορτάσουμε τα Κούλουμα χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον;

1. Πικ-νικ με λιγότερα πλαστικά

Αποφύγετε τα πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε στο πικ-νικ σας επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, χάρτινα ή από άλλο βιοδιασπώμενο υλικό. Αντίστοιχα, επιλέξτε να στρώσετε για το φαγητό σας υφασμάτινα τραπεζομάντηλα αντί για νάιλον.

2. Χαρταετός από ανακυκλώσιμα υλικά

Φέτος, κάντε τη διαφορά, διαλέγοντας έναν χαρταετό φτιαγμένο από οικολογικά υλικά. Αν πάλι έχετε χρόνο και δημιουργική έμπνευση μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές ιδέες για χειροποίητους χαρταετούς που να είναι περιβαλλοντικά φιλικές.

3. Συλλογή των απορριμμάτων

Το βασικότερο απ’ όλα: αφήστε το πάρκο ή το λοφάκι που επισκεφθήκατε καθαρό. Μην αφήνετε τα σκουπίδια που κάνατε στο έλεος του Θεού. Φροντίστε να έχετε μαζί σας σακούλες απορριμμάτων για να συλλέξετε τα σκουπίδια και να τα πετάξετε στους ειδικούς κάδους μόλις τελειώσει το γλέντι. Και μην ξεχάσετε να τα διαχωρίσετε ανάλογα με το υλικό.

iso 14001 stampΑνακύκλωση: μια συνήθεια για όλο τον χρόνο

Η καθαριότητα και η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι) μια συνήθεια για όλο τον χρόνο, όχι μόνο για την Καθαρά Δευτέρα.

Στη Clean Attika έχουμε ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση και χρησιμοποιούμε προϊόντα και διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και δεν το επιβαρύνουν. Φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε τα απορρίματα της εταιρείας μας και εργαζόμαστε πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που έχουμε πιστοποιηθεί με το ISO 14001:2015 “Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης” διατηρώντας υψηλά τα standards της περιβαλλοντικής μας ευθύνης και της ποιότητας των υπηρεσιών μας.

Φέτος λοιπόν ας γιορτάσουμε μια πραγματικά Καθαρά Δευτέρα!

Από εμάς, ευχές για Καλές Απόκριες και Καλά Κούλουμα!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα και τις προσφορές μας!

Διαβάστε ακόμα

Ζητήστε Προσφορά.

Καλέστε μας στο 210 5051831

ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε.