Το να δουλεύεις ως καθαρίστρια (ή καθαριστής) συνήθως δεν συνοδεύεται από την αίγλη που έχουν άλλα επαγγέλματα. Υπάρχει μάλιστα μια μερίδα ανθρώπων που ακόμα και στις μέρες μας το θεωρεί ταμπού ή ντροπή. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Σε αυτό το άρθρο καταρρίπτουμε τους μύθους γύρω από αυτό το «υποτιμημένο» επάγγελμα και τονίζουμε τα καλά του να εργάζεται κανείς στον κλάδο του επαγγελματικού καθαρισμού.

Επάγγελμα Καθαρίστρια: 4 Μύθοι Που Καταρρίπτονται

Η πραγματική αξία της εργασίας των καθαριστών κρύβεται πίσω από τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το επάγγελμα αυτό και οι οποίοι καταρρίπτονται ένας ένας στις γραμμές που ακολουθούν.

Μύθος #1: Δεν χρειάζεται εκπαίδευση

Κι όμως. Μπορεί εύκολα ο καθένας να κάνει αυτό το επάγγελμα αλλά όχι πριν αποκτήσει κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση. Γιατί ο σωστός καθαρισμός χώρων και μάλιστα ο επαγγελματικός έχει τα μυστικά του. Είναι κάτι πιο σύνθετο από τον οικιακό καθαρισμό που λίγο πολύ ξέρουμε να κάνουμε όλοι μας.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι καθαρισμού, διάφοροι τύποι καθαριστικών και διάφορα εργαλεία. Επίσης κάθε χώρος ή επιφάνεια χρειάζεται τα κατάλληλα προϊόντα γιατί διαφορετικά μπορεί να καταστραφεί. Γνώσεις γύρω από την υγιεινή και την ασφάλεια είναι εξίσου απαραίτητες για μια επαγγελματία καθαρίστρια που σέβεται την δουλειά της.

Μύθος #2: Είναι γυναικεία δουλειά

Μπορεί η πλειονότητα των εργαζομένων στον χώρο να είναι γυναίκες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν την αποκλειστικότητα. Αυτό το στερεότυπο έχει τις ρίζες του στην εποχή που οι γυναίκες έμεναν σπίτι και ήταν επιφορτισμένες με τις δουλειές του σπιτιού.

Ωστόσο, στις μέρες μας, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να εργάζονται σε συνεργείο καθαρισμού. Επίσης, η δουλειά αυτή δεν έχει ιδιαίτερο όριο ηλικίας (αν και οι πιο απαιτητικοί καθαρισμοί χρειάζονται νεότερους σε ηλικία).

Μύθος #3: Ο μισθός είναι χαμηλός

Πολλοί θεωρούν ότι οι καθαριστές παίρνουν (πολύ) χαμηλό μισθό. Όμως αυτός είναι ένας ακόμη μύθος γιατί και οι καθαριστές αμείβονται ανάλογα με τα χρόνια της εμπειρίας τους, το είδος της απασχόλησης και τυχόν εξειδικευμένες γνώσεις, όπως συμβαίνει σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Επίσης, έξτρα αμοιβές παίρνουν όσοι εκτελούν πιο επικίνδυνους καθαρισμούς.

Μύθος #4: Δεν υπάρχουν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης

Μια φορά καθαρίστρια -ης για πάντα καθαρίστρια -ης; Ούτε καν. Ο κλάδος του επαγγελματικού καθαρισμού χώρων προσφέρει πολλές ευκαιρίες καριέρας για όποιον θέλει να εξελιχθεί φυσικά.

Μια γυναίκα (ή άντρας) που ξεκίνησε να εργάζεται στην καθαριότητα μπορεί μετά από κάποιο διάστημα να αναβαθμιστεί σε επόπτρια (ή επόπτη), υπεύθυνη -ος πωλήσεων, κ.λπ. ανάλογα με την όρεξη να μάθει και να προσφέρει στην εταιρεία που εργάζεται.

Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή

Είναι πραγματικά κρίμα που κάποιοι εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αντιμετωπίζουν αυτό το επάγγελμα με ντροπή ή σαν ένα επάγγελμα δεύτερης κατηγορίας. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτές τις απόψεις. Και μπορεί να φαντάζει κλισέ ο τίτλος της παραγράφου αλλά είναι η αλήθεια.

Το να δουλεύεις ως καθαρίστρια ή καθαριστής σε ένα σύγχρονο συνεργείο καθαρισμού απαιτεί δεξιότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Είναι ταυτόχρονα μια αναγκαία εργασία (αυτό φαίνεται πολύ εύκολα κατά την απουσία της) που διατηρεί το περιβάλλον καθαρό και υγιεινό, συμβάλλοντας επίσης στη διατήρηση της αισθητικής και της ασφάλειας σε χώρους όπως γραφεία, επαγγελματικοί χώροι, εργοστάσια κλπ.

Δεν είναι μια «δεύτερη» δουλειά. Είναι μια δουλειά πολύτιμη. Μια δουλειά πρώτης γραμμής.

Αν λοιπόν θα ήθελες να δουλέψεις ως καθαρίστρια / καθαριστής σε μια εταιρεία καθαρισμού με διεθνή πρότυπα και προοπτικές εξέλιξης δες τις Θέσεις Εργασίας στην Clean Attika.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα και τις προσφορές μας!

Διαβάστε ακόμα

Ζητήστε Προσφορά.

Καλέστε μας στο 210 5051831

ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε.